Sprookjesachtig mooi

Ken je dat? Dat je een foto ziet en denkt: wauw… dát wil ik ook kunnen! Ik heb dat regelmatig, want ik word nog dagelijks geïnspireerd door alle prachtige foto’s die voorbij komen op Instagram, Facebook en Pinterest. En één van de dingen die ik heel graag nog eens wilde leren, was het creëren van sprookjesachtige bokeh.

Daarom heb ik me ingeschreven voor een workshop ‘creatief fotograferen van sneeuwklokjes’ door Andrea Gulickx. Andrea maakt echt prachtige foto’s en ik kon niet wachten om van haar te leren. Afgelopen vrijdag was het zover. Geheel buiten mijn comfortzone bevond ik me op een mooie heldere ochtend languit liggend op de koude grond van Oud Amelisweerd. Mijn camera met telezoomlens gericht op een veld vol sneeuwklokjes. Ik moest even mijn draai vinden en het lukte me niet meteen, maar na een kwartiertje was ik de wereld om me heen vergeten en kon ik alleen maar verwonderd door mijn lens kijken. De ene na de andere sprookjesachtige bokeh verscheen voor mijn ogen. Zó mooi!

The gallery was not found!

Omdat ik weet dat niet iedereen in de gelegenheid is om zo’n gave workshop bij te wonen en de workshops die Andrea geeft bijna direct vol zitten, heb ik hieronder een Tip Top Drie samengesteld. Er is zóveel meer te vertellen over alles wat ik tijdens de workshop heb geleerd, maar hier komen jullie vast al een heel eind mee.

Tip 1 – Diafragma

Gebruik bij dit soort foto’s altijd de diafragma-voorkeuzestand. Als je houdt van foto’s met een mooie zachte achtergrond, dan moet je ervoor zorgen dat je diafragma zo groot mogelijk is (dit betekent een zo laag mogelijk diafragmagetal). Een groot diafragma zorgt ervoor dat je heel selectief kunt zijn in datgene wat je scherp op de foto wilt hebben. Omdat je zo een kleine scherptediepte hebt, is het wel even oefenen om de scherpte precies op de goede plaats te krijgen. Maak – als je twijfelt – liever een foto teveel dan te weinig, niets is zo vervelend als later ontdekken dat je er toch naast zat…

Tip 2 – Plat op de grond

Zorg dat je camera zo laag mogelijk bij de grond is. Heb je een schermpje dat uitklapbaar is (zoals ik) dan heb je helemaal mazzel. Je kunt je camera dan dicht bij de grond houden (eventueel laten leunen op een rijstzak) en door het schermpje kijken. Heb je dit niet? Ook prima! Zorg dan dat je een houding aanneemt, waarbij je zelf nog een beetje comfortabel ligt én goed door de zoeker kan kijken.

Tip 3 – Speel met de witbalans

Speel met de witbalans. Ik zal later nog wel een artikel wijden aan witbalans, maar voor nu wil ik je uitdagen om niet de camera het werk te laten doen, maar dit zelf te in te stellen. Wil je wat meer blauwere (koudere) tinten in je foto, zet hem dan eens op fluorescerend of kunstlicht. Wil je juist meer warme tinten in je foto, zet de witbalans dan op schaduw of bewolkt. Fotografeer je in RAW? Dan kun je dit natuurlijk ook later nog wijzigen in Lightroom.

Dit waren een paar tips. Het klinkt allemaal heel simpel en dat is het eigenlijk ook. De kunst is om het gewoon te gaan doen. Zoek je nog meer tips en inspiratie, dan raad ik je zeker aan om eens een workshop te gaan volgen! Inspiratie gegarandeerd!

Ik ga hier absoluut nog veel meer mee experimenteren en hoop dat ik jullie ook een beetje heb uitgedaagd om eens languit in het gras te gaan liggen. De wereld is zó mooi op een paar decimeter boven de grond!

8 thoughts on “Sprookjesachtig mooi

  1. Wat leuk dat je een berichtje achterlaat, Kris! 😃 Dank je wel! Ik ga mijn best doen om snel een nieuw blog te plaatsen!

  1. Dank je wel, Hans! Wat leuk dat je even iets achterlaat hier. Ik hoop mezelf en jullie nog veel te inspireren. 😃

 1. Dank je wel voor de opfrissing van het diafragma-verhaal, in combinatie met de witbalans. Dat had ik net even nodig!
  Succes met je website, en ik hoop dat er nog meer van dit soort lessen volgen! Fotograferen is spannend en ontspannend!

  1. Ahhh… Wat fijn dat je er iets aan hebt gehad! Ik ga zeker mijn best doen om meer van dit soort tips en uitleg te geven! Hopelijk kom je nog een keertje kijken. 😃 En ik ben het helemaal met je eens, maar gelukkig is fotografie meestal ontspannend voor me! 😄😊

 2. Wat leuk om te lezen dat je bij Andrea geweest bent! Ik heb in de herfst (in de regen!😁) een workshop bij haar gehad. Begin april ga ik weer voor een workshop….zo leuk! Bedankt ook voor de tips! (Heb je ook de tip van de kerst slingers gehad?😁)
  Groet Trijnie

  1. Ja! Wat een mooie workshop is dat hè? Ik geniet nu nog na van de foto’s die ik dat heb gemaakt! 😃 Maarre… In de regen lijkt me toch ook niet echt ideaal! ☔️ Al geeft dat natuurlijk ook weer hele andere effecten dan bij droog helder weer. En ja, de tip van de kerstslinger kregen wij ook! Maar ik wilde in mijn blog niet al te veel verklappen over de inhoud van de workshop! 😄☺️ Veel plezier in april! Ga je ook naar Pixperience? Daar heeft ze op zondag een presentatie volgens mij. 😊

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *