Over Arnhemsmeiske

WIE IS ARNHEMSMEISKE?

Mijn naam is Janneke van der Pol en ik woon in het gezellige Arnhem (hoe kan het ook anders! :-p). Ik ben er niet geboren, maar voel me toch een écht ARNHEMSMEISKE. Verliefd op de natuur in en rond Arnhem, de parken, de Veluwe en de Uiterwaarden.

Ik heb een lat-relatie met Marc, die met zijn dochters in het mooie Ravenstein  woont. Ik ben dol op WANDELEN en de NATUUR  en ga er graag alleen of samen op uit. Gelukkig is Marc héél geduldig met mij en mijn camera, want echt lekker doorlopen zit er met een camera in mijn hand niet in.

Ik ben gek op dieren en heb sinds de zomer van 2016 een ZWARTE KAT (… of zij heeft mij, iets met katten en personeel ;-)). Haar naam is Luna en ze komt uit het asiel. Ze laat zich enorm moeilijk fotograferen en ik heb ‘de perfecte zwarte kattenfoto’ daarom ook op mijn wensenlijstje voor 2018 staan.

Sinds de zomer van 2017 ben ik vrijwillige gids in de MANGROVE van Burgers’ Zoo. Dit is echt mijn happy place! Het is geweldig om daar te mogen zijn en mensen te vertellen over al het moois dat daar leeft en groeit en bloeit. In mijn vrije tijd ga ik sowieso regelmatig met mijn camera de dierentuin in. Ik raak werkelijk nooit uitgekeken!

 

Wat brengt fotograferen mij?

 

Sinds begin vorig jaar ben ik de trotse bezitter van een OLYMPUS systeemcamera (OM-D E-M5 mark II). Om deze camera beter te leren kennen én om mezelf op het vlak van de fotografie nog meer te ontwikkelen, ben ik begin 2017 begonnen met een 365-dagen-foto-uitdaging. Het was even doorzetten in het begin, maar toen ik eenmaal de smaak had, was ik verkocht. Als je twijfelt om ook zo’n foto-uitdaging aan te gaan: DOEN! Het heeft mij echt zóveel gebracht!

Toen ik na een paar maanden de smaak van het fotograferen écht te pakken had, heb ik me ingeschreven voor het NK NATUURFOTOGRAFIE (voor amateurs). Zonder enige verwachting, maar vooral om mezelf weer een beetje uit te dagen. Door deel te nemen aan dit kampioenschap heb ik een compleet nieuw natuurgebied leren kennen, nog meer gemerkt hoe enorm rustgevend de natuur kan zijn én ik heb ook nog eens heel veel geleerd. Zo heb ik op een andere manier leren kijken naar de compositie in een foto en het vangen van het beste licht. Als kers op de taart heb ik dit kampioenschap gewonnen! Jeej!!! In mijn woonkamer staat nu een prachtige wisseltrofee, die ik dit jaar zeker ga verdedigen! 🙂

Het winnen van dit NK was absoluut een van mijn hoogtepunten van 2017, maar de fotografie-uitdaging die ik ben aangegaan heeft me nóg meer gebracht. Ik ben in augustus 2017 geïnterviewd door Indebuurt en Burgers’ Zoo heeft me een plekje gegeven in hun rubriek ‘door de lens van de bezoeker‘. Twee van mijn foto’s prijken nu in de kalender van Burgers’ Zoo. Eén van mijn winnende foto’s van het NK is samen met een klein interview geplaatst in het blad Natuurfotografie van januari 2018 én ik mocht een paar weken terug op de Stip bij koffietijd verschijnen (superspannend, maar zó gaaf dat zelfs RTL mijn passie voor fotograferen heeft opgepakt). Ik vind het nog steeds een beetje onwerkelijk wat er afgelopen jaar allemaal op mijn pad is gekomen en ben enorm dankbaar voor dat alles.

Toen mijn 365 dagen voorbij waren, kon ik het niet laten en dus ga ik gewoon door met het elke dag plaatsen van een foto. Want uiteindelijk gaat het niet om welke prijzen je wint met je foto’s (al is dat natuurlijk wel superleuk!) of hoeveel likes je krijgt op Instagram. Het gaat om het plezier en de ontspanning die het fotograferen geeft.

En als Arnhemsmeiske hoop ik mijn passie en plezier in fotografie op jou over te dragen!